(ang. Lion’s mane)

Soplówka jeżowata, to jadalny grzyb o charakterystycznym wyglądzie przypominającym lwią grzywę. Naturalnie występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Od wieków jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej ze względu na swoje potencjalne właściwości lecznicze.
Soplówka jeżowata zawiera bioaktywne związki, takie jak hericenony i erinacyny, które mogą stymulować produkcję nerwowego czynnika wzrostu - NGF (nerve growth factor)
Badania wskazują, że grzyb posiada korzyści zdrowotne takie jak:
• Wsparcie funkcji poznawczych: może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.
• Redukcja objawów depresji i lęku.
• Regeneracja układu nerwowego: np: po urazach lub udarach.
• Ochrona przewodu pokarmowego: Może chronić przed wrzodami żołądka i wspierać zdrowie jelit.
• Wsparcie zdrowia serca: Może poprawiać metabolizm tłuszczów.
• Kontrola poziomu cukru we krwi.
• Właściwości przeciwnowotworowe: np: może hamować rozwój komórek nowotworowych.
• Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Istnieją również artykuły naukowe wskazujące na faktyczne właściwości pro zdrowotne np:
• Badanie z 2010 roku: W badaniu wzięły udział kobiety w okresie menopauzy, które przez 4 tygodnie spożywały ciasteczka zawierające soplówkę jeżowatą. Zaobserwowano u nich zmniejszenie objawów lęku i drażliwości.
• Badanie z 2023 roku: W badaniu uczestniczyli zdrowi dorośli w wieku 18–45 lat, którzy przez 28 dni przyjmowali suplementy z soplówki jeżowatej. Uczestnicy zgłaszali zmniejszenie odczuwanego stresu, co może być związane ze stymulacją produkcji NGF (jak wyżej)
Cześć, to jest komentarz.
Aby zapoznać się z moderowaniem, edycją i usuwaniem komentarzy, należy odwiedzić ekran komentarzy w kokpicie.
Awatary komentujących pochodzą z Gravatara.